Pornind de la dorința de a promova malurile verzi ale Dunării și a face cunoscut patrimoniul cultural și natural al zonelor de la nord și sud de Dunăre, Asociația pentru Imbunătațirea Relațiilor Interumane Harald Gormsson (AIRI-HG) dorește să valorifice această oportunitate prin propunerea unor noi pachete turistice, accesibile și ecologice, care constau în drumeții și maratoane(curse de alergare) în zonele menționate. Aceste activități în aer liber au cunoscut poate cel mai mare avânt în ultimii ani, dar de cele mai multe ori acestea erau concentarte în zonele montane și mai puțin în zonele de câmpie, dealuri și lunca, de-a lungul Dunării. Proiectul „Green Tourism Products” are ca scop oferirea unei alternative mai accesibilă atât financiar cât și logistic, Dunărea fiind mai apropiată de principalele centre urbane, decât regiunile montane.
Este dovedit că drumețiile au un efect pozitiv atât fizic, cât poate și mai important în secolul vitezei, psihic, reducând stressul acumulat și oferind un tonus și o noua energie corpului. Practic o drumetie te poate „încărca” pentru o nouă săptămână de muncă. Același lucru poate fi spus și despre cursele de alergare (maratoane) unde studiile medicale au constatat nivelul ridicat al endorfinelor, fapt ce explică și numărul crescut de alergători de la an la an. Este ceea ce se numeste „runner’s high”. Medicul american Jesse Pittsley, președinte al American Society for Exercise Physiologists a constatat că și în condițiile în care endorfinele sunt oprite chimic alergătorii tot au acel “runner’s high”acesta fiind cel mai probabil legat de serotonina si dopamină, neurotransmițători responsabili și pentru combaterea depresiei. În concluzie cursele de alergare au un efect extraordinar asupra omului modern. La fel și drumețiile care imbunătațesc tonusul muscular, reduc riscurile de probleme cardio-vasculare, diabet, îmbunătațesc calitatea somnului etc.
Practic proiectul “Green Tour Pro” produce 2 produse turistice sub forma de drumeții si curse de alergare pentru diferite tipuri de oameni, de la varstă și nivel de atletism, la stilul de viata al fiecăruia, pentru cei care vor o plimbare plăcută în natură sau pentru cei cu firi competitive, care au nevoie de o provocare.
Participanții la aceste circuite în natura vor avea ocazia să cunoască bogăția naturală și culturală a celor două țări. Malurile Dunării fiind cunoscute pentru nenumărate specii de plante și animale: păsări, pești, rozătoare etc. Patrimoniul cultural, printre care și zone protejate UNESCO și
primul obiectiv care poate fi menționat este orașul și cetatea de la Veliko-Tarnovo din Bulgaria, este deosebit în varietate, de la antichitate, evul mediu sau modernismul după cel de-Al Doilea Război Mondial. Dunărea are foarte mult de oferit și proiectul acesta va pune asta în valoare.
Consorțiul proiectului
Proiectul „Green Tourism Products” este implementat în parteneriat de către trei entități, după cum urmează:
1. Beneficiarul principal (liderul de proiect) -Asociația Club Sportiv ACTIS Călărași
Persoană de contact: Daniel Bănățeanu, președinte
Adresă: Bulevardul Republicii, nr. 50B, Călărași
Telefon: +40 0722 468 038
E-mail: office@actisclub.ro
Scopul Asociației ACTIS este organizarea și dezvoltarea activităților sportive, promovarea sportului și a unui stil de viațăsănătos, precum și participarea la activități și competiții sportive. Asociația are experiență relevantă în domeniul vizat de proiect, având un rol important în dezvoltarea de activități sportive esențiale, prin cunoștințele și expertiza pe care le are privind modalitățile de organizare și desfășurare a curselor sportive, într-o manieră sigură și relaxantă în zonele turistice din aria transfrontalieră.
Pentru implementarea proiectului „Green Tour Pro”, Asociația ACTIS a încheiat un parteneriat cu CSM Călărași (Clubul Sportiv Municipal Călărași), cu scopul de a participa la curse sportive și de a beneficia de susținerea autorităților locale, în organizarea și derularea de activități sportive.
2. Beneficiarul 2 - Asociația ARETE-SPORT Vratsa
Persoană de contact:Ivan Valentinov Terziyski, președinte
Adresă: Han Krum 7,Vratsa, Bulgaria
Telefon: +359 889 726 793
E-mail: aretesport@abv.bg
Asociația ARETE-SPORT are ca obiectiv promovarea transfrontalieră, regională, interregională, națională și internațională, cooperarea locală, promovarea unui mediu inteligent, durabil și incluziv, precum și creșterea și protejarea identității transfrontaliere. De asemenea, asociația urmărește promovarea dezvoltării durabile a regiunilor, inclusiv ariei transfrontaliere dintre Bulgaria și România, precum și încurajarea, valorificarea și dezvoltarea turismului și protejarea, conservarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului și a resurselor culturale și naturale.
ARETE-SPORT este o organizație activă cu experiență în domeniul educației în zona transfrontalieră. ARETE-SPORT acționează pentru a asigura echilibrul între materialul de lecție, tehnicile interactive de studiu și crearea celor mai bune practici autodidactice. Abordările și metodele furnizate pentru proiect, precum și pregătirea asociației vor oferi stabilitate și trasabilitate ușoară a rezultatelor contractului de finanțare.
3. Beneficiarul 3 - Asociația pentru Îmbunătățirea Relațiilor Interumane „HARALD GORMSSON”
Persoană de contact:Sebastian Baranga, președinte
Adresă:Mavrodin, cod poștal 147185, jud. Teleorman
Telefon:+40 724 813 104
E-mail: sebastian.baranga@live.com
Asociația pentru Îmbunătățirea Relațiilor Interumane „HARALD GORMSSON” activează în următoarele domenii: protecția umană și a mediului, dezvoltarea ecoturismului, turismului cultural și rural ca o parte irevocabilă a procesului de incluziune europeană, protejarea patrimoniului istoric și cultural, încurajarea colaborării teritoriale europene, colaborarea transfrontalieră și internațională, dezvoltarea prosperității economice și sociale; sprijinirea și dezvoltarea educaţiei.
Asociația „Harald Gormsson” a câștigat experiență în dezvoltarea produselor turistice integrate, inclusiv dezvoltarea de strategii de promovare pentru realizarea diferitelor segmente de piață: de la turism tradițional la turism alternativ, cum ar fi eco-turismul, turismul rural, turismul ecologic și cultural. Echipa de înaltă calificare a asociației are experiență în dezvoltarea diferitelor proiecte și reducerea șomajului la nivel național și transnațional. Asociația a dezvoltat o rețea vastă de voluntari în domeniul protecției mediului și a naturii, care reprezintă o resursă importantă pentru implementarea activităților proiectului.
Proiectul “Green Tourism Products” (Green Tour Pro) ROBG291 este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională in cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 498 884.65 euro
Valoarea contribuției UE: 424 850.04 euro FEDR
Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Inițiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informațiile prezentate în site.
www.interregrobg.eu