TOP 10 CELE MAI BUNE FILME DESPRE MUNTE PE CARE TREBUIE SĂ LE VEZI

Vrei să vezi un documentar bun despre lumea muntelui?

Avem câteva propuneri pentru tine.

Care sunt ingredientele unor filme despre munte reușite? Hm… Trebuie să vină la pachet cu dramă, peisaje care să-ți taie răsuflarea, un element de viață și de moarte, o poveste cu o încărcătură emoțională puternică, care să te miște, și, nu în ultimul rând, reliefarea pasiunii ce îi face pe iubitorii de altitudine să sfideze moartea pentru a urca din nou pe cele mai înalte culmi.

Și, pentru că suntem amatori de filme bune, ne-am gândit să adunăm laolaltă câteva documentare despre munte, fără să le așezăm într-o ordine anume, de care suntem siguri că nu toată lumea a auzit (așa cum a auzit de „Everest”, spre exemplu).

Vizionare plăcută!

 

TOUCHING THE VOID (2003)

„Touching the Void” este un film clasic despre munte, pe care trebuie să îl vezi neapărat. Îți prezintă expediția de succes, însă aproape fatală, a lui Joe Simpson și Simon Yeates în Anzii Peruvieni, pe vârful Siula Grande (6.344 m).

https://youtu.be/jtnqVZEktyg

 

MERU (2015)

Muntele Meru din nordul Indiei este considerat ca fiind unul dintre cei mai dificili munți din lume. Acesta este și motivul pentru care legendarii alpiniști Conrad Anker, Jimmy Chin și Renan Ozturk au vrut să-l cucerească. Filmul are un fir narativ foarte puternic și o va ține până și pe bunica ta în fața monitorului până la finalul întregii povești.

https://youtu.be/YvS6O9lVkkg

 

THE SUMMIT (2012)

De ăsta sigur ai auzit. K2 este de multe ori numit „muntele săbativ” și este considerat ca fiind mult mai periculos decât vecinul Everest. Unul din patru oameni care au ajuns pe K2 au murit, conform cifrelor. „The Summit” recreează povestea unei zile din 2008 când 22 de alpiniști au vrut să ajungă pe vârf și au supraviețuit doar 11 dintre ei. Până la acea vreme, ziua respectivă era cea mai mortală zi din timpurile moderne.

https://youtu.be/kV6iZRvilwc

 

NORTH FACE (2008)

North Face este un film german despre competiția pentru urcarea pe fața nordică a muntelui Eiger în 1936.

https://youtu.be/MM3e4i2KBD0

 

BEYOND THE EDGE (2013)

Toată lumea a auzit de Edmund Hillary și Tenzing Norgay, care au urcat primii pe Everest, însă acest film documentar neo-zeelandez recreează povestea, folosind imagini video de arhivă, fotografii și actori pentru a readuce în prim plan o poveste legendară din 1953.

https://youtu.be/Md-EHh2mf_w

 

BLINDSIGHT (2006)

Blindsight este o poveste fabuloasă despre mai mulți adolescenți tibetani orbi, care aucucerit Lhakpa Ri, la nordul Everestului. Respinși de familiile lor și de comunitatea în care trăiau, adolescenții au urcat pe un munte de peste 7.000 de metri cu ajutorul aventurierului (orb și el) Erik Weihenmayer.

https://youtu.be/8x99wzt-pQM

 

THE WILDEST DREAM (2010)

Alpinistul britanic George Mallory a dispărut pe Everest în 1924, alături de partenerul său, Andrew Irvine. Filmul prezintă povestea alpinistului Conrad Anker (același din „Meru”), care investighează dispariția lui Mallory în 1999 și care găsește, până la urmă, trupul neînsuflețit al acestuia. Filmul este presărat cu date biografice ale lui Mallory povestite prin scrisori, fotografii și clipuri de arhivă.

https://youtu.be/lpwBQlOSJ3I

 

THE BECKONING SILENCE (2007)

După ce a fost la un pas de moarte în Anzi (vezi „Touching the Void” de mai sus), lui Joe Simpson i s-a spus că nu va mai putea practica niciodată alpinismul. El decide, astfel, să cerceteze una dintre cele mai de impact tragedii din lumea alpinismului: expediția lui Toni Kurz pe fața nordică a muntelui Eiger.

https://youtu.be/NHG3ACGm7-Q

 

180 DEGREES SOUTH (2010)

Aventurierul Jeff Johnson pleacă într-o expediție către America de Sud, via Insula Paștelui, mergând pe urmele misiunii din 1968 pe Cerro Corcovado a lui Yvon Chouinard (fondatorul brandului vestimentar Patagonia) și ale lui Doug Tompkins (fondatorul North Face).

https://youtu.be/cWBz_pxYC0A

 

COLD (2011)

Timp de 26 de ani, alpiniștii au încercat și au eșuat să urce pe timp de iarnă pe unul dintre cei mai înalți munți ai Pakistanului. În 2011, Simone Moro, Denis Urubko și Cory Richards au devenit primii alpiniști care au reușit această performanță. „Cold” este povestea expediției lor în care cei trei alpiniști au fost la un pas de moarte.

https://youtu.be/SE92ce4at28

Sursă: www.emunte.ro

Proiectul “Green Tourism Products” (Green Tour Pro) ROBG291 este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională in cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 498 884.65 euro
Valoarea contribuției UE: 424 850.04 euro FEDR

Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Inițiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informațiile prezentate în site.
www.interregrobg.eu