Locație: România – Constanța
Tip traseu: Alergare
Dificultate: Începători
Lungime traseu: 4.40km
A fost construit între anii 1955-1958 și se află pe faleza de sub bulevardul Regina apropierea Cazinoului din Constanța, în centrul istoric al orașului, fiind o clădire emblematică. În momentul deschiderii era al doilea acvariu din țară dupa cel din București de lângă Muzeul Grigore Antipa. Acvariul adăpostește aproximativ 2000 de pești din 60 de specii, împărțiți în cele 3 secții ale acvariului, secția marină, secțti dulcicoli indigeni și secția specii exotice, reprezentând o colecție de pești de apă dulce și apă sărată atât din România cât și din alte zone ale Europei.
Fosta Școală Navală găzduiește Muzeul Marinei, muzeu unic în țară, deschis la 3 august în Constanța. Acesta are o suprafață de 10775 metri pătrați împărțiți în 30 de săli și expune 37800 de piese grupate în 33 de colecții, 22 fiind colecții muzeu, 8 fond documentar și 3 diverse, organizate pe criterii tematico-cronologice.
Muzeul situat într-o clădire de la 1893 și considerată monument de arhitectură, care a fost pe rând poștă și primărie, are caracter național și cuprinde exponate de toate genurile artei populare împărțite pe zone geografice. Exponatele includ ceramică, icoane pe lemn și sticlă, metal, port popular, scoarțe, țesături, textile, podoabe, obiectele pentru uz gospodăresc din ceramică, lemn, metal sau țesături de interior - ștergare, fețe de masă, cearșafuri, așternuturi de pat, scoarțe, păretare, fețe de pernă (din bumbac, borangic și lână).
Muzeul a fost înființat în anul 1878 și este considerat unul dintre cele mai bogate muzee din țară și are exponate unice de o valoare extraordinară ca șarpele Glykon lucrat în marmură albă și colecția de monede gravate cu regii sciți. Exponatele sale sunt în mare parte piese ale culturilor Hamangia și Gumelnița, din epoca neolitică, diverse statuete ale zeităților grecești, opere de artă, unelte agricole din perioada sclavagistă, amfore greco-romane, sarcofage datate ca aparținând secolelor I – III, etc.
Situat într-o clădire modestă și cochetă în portul Constanța pe Digul de Nord muzeul a fost inaugurat în 1996 pentru a sărbători 100 de ani de la începerea construcției portului modern Constanța. Acesta are o expoziție interioară unde este prezentată evoluția portului prin diverse exponate constînd din reproducerilor unor documente, schiţe, hărţi, articole de presă, etc. și o expoziție exterioară unde există o ancoră, o cupă folosită la încărcarea/descărcarea vaselor şi un boiler metalic, fabricat în Germania.
Muzeu amplasat într-o clădire monument istoric construită în stil neoromânesc al arhitectului Victor Stephănescu are exponate constând în lucrări donate de artistul plastic Ion Jalea (1887-1983): sculptură (108 lucrări), desene și schițe, reliefuri, statui, busturi.
Este una din clădirile emblematice a orașului Constanța și a întregii țări fiind puternic identificată cu faleza la Marea Neagră. A fost construit între anii 1909 și 1910, în stil art nouveau, iar la momentul construcției era văzut ca fiind prea complex în detalii și decorațiuni. S-a încercat restaurarea lui în reptate rânduri și poate fi văzut în diverse filme românești sau internaționale, în momentul ăsta fiind inchis, dar folosit ca fundal pentru diverse acțiuni artistice de la concerte de muzică clasică la prezentări de modă.
Descoperit în urma unor lucrări în anul 1959 în centrul istoric al orașului în Piața Ovidiu constă din 2000 metri pătrați de mozaic din secolul al IV-lea. Acesta a fost reparat în repetate rânduri până în momentul când cetatea Tomis a fost părăsită în urma marilor năvăliri.
Farul Genovez este un monument care poate trece foarte usor neobservat, insa frumusețea și importanța sa pentru istoria orașului Constanța sunt de necontestat. Farul Genovez este amplasat pe faleza orașului, între Cazino și comandamentul Marinei. În ciuda numelui, monumentul nu are nimic in comun cu genovezii.
Monument și clădire istorică în Piața Ovidiu construită între anii 1910-1913 în semn de omagiu comunității musulmane din Constanța la inițiativa Regelui Carol I, al cărui nume l-a și purtat inițial, fiind cunoscută și acum în rândul credincioșilor musulmani ca Kral camisi sau Geamia Regelui.
Proiectul “Green Tourism Products” (Green Tour Pro) ROBG291 este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională in cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 498 884.65 euro
Valoarea contribuției UE: 424 850.04 euro FEDR
Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Inițiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informațiile prezentate în site.
www.interregrobg.eu