Parcul Rusenski Lom

Detalii traseu

Locație: Bulgaria – Ruse
Tip traseu: Drumeție
Dificultate: Intermediari
Lungime traseu: 39.50km

Harta traseu

Obiective turistice

Orașul medieval Cherven

Orașul din secolul 14, oferă o panoramă frumoasă a localității și a râului Cerni Lom. Este cunoscut pentru cât de bine s-au conservat diverse elemente din acea perioadă, zidurile fortificate, atelierele din acea perioadă, camerele nobilimii, diverse obiecte, ceramică, bijuterii, toate astea făcând parte din tezaurul Borovo expus la Muzeul de Istorie din Ruse. Un scurt istoric al cetății arată că orașul a fost succesorul unei foste cetăți bizantine din secolul al VI-lea, dar zona a fost locuită de la sosirea tracilor. Cherven a fost menționat pentru prima dată în secolul al XI-lea într-o cronică veche bulgară apocrifă. A devenit importanta dupa 1235, cand a devenit sediul Episcopiei Ortodoxe Bulgare medievale din Cherven. A fost afectată de raidurile mongole ale Hoardei de Aur în 1242 și a fost cucerită pentru scurt timp de trupele bizantine în timpul domniei țarului Ivailo (1278-1280).

Mănăstirea în stâncă Sfântul Dimitrie Basarabov

Deși fondată în timpul celui de-al doilea imperiu bulgar, cea mai veche mențiune scrisă a mănăstirii datează din secolul al XV-lea într-un registru fiscal otoman. Mănăstirea a devenit faimoasă în secolul al XVII-lea dupa moartea Sf. Dimitar Basarbovski. Sfântul Dimitar Basarbovski a fost un păstor și a condus o viață ascetică în stâncile mănăstirii. A murit în 1685. A fost îngropat în biserica din sat, dar în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, generalul Pyotr Saltykov a fost de acord să îi transfere moaștele în Rusia. Drumul trecea prin România. La vremea aceea, în această țară exista o epidemie de ciumă. Legenda spune că atunci când moaștele sfântului au intrat în București, oamenii au încetat să moară de ciumă. Locuitorii orașului au cerut generalului să lase corpul sfântului acolo. Astăzi relicvele sale se găsesc în București, în biserica Sf. Constantin și Elena. În 1937, părintele Hrisant s-a stabilit în mănăstirea Basarbovo și a redeschis-o. Mănăstirea își sărbătorește sfântul pe 26 octombrie - Ziua Sf. Dumitru.

Peștera Orlova Chuka

Este o peșteră situată în Câmpia Dunării, nord-estul Bulgariei, parcul Rusenski Lom. Cu o lungime totală de 13.437 m, Orlova Chuka este a doua cea mai lungă peșteră din țară după Duhlata. Peștera a fost descoperită în 1941 și deschisă pentru turiști în 1957. Orlova Chuka găzduiește 14 specii de lilieci. În peșteră au fost descoperite vârfuri de sulițe, topoare și bucăți de ceramică datând din perioadă preistorică. Tot aici au fost găsite și fosile de urși de peșteră.

Bisericile din stâncă din Ivanovo

Sunt un grup de biserici monolitice, capela și mănăstiri, din Parcul Natural Rusenski Lom, construite din roci solide la 32 de m deasupra râului pe malul căruia sunt construite și complet diferite de alte complexe de mănăstiri din Bulgaria, situate în apropierea satului Ivanovo. Complexul este renumit pentru frescele sale medievale frumoase și bine conservate. Complexul s-a remarcat prin frescele sale devenite faimoase, foarte bine conservate, din secolele 13 și 14, reprezentând foarte bine arta medievală bulgărească. Compexul este alcătuit din Capela Sf. Arhanghel Mihail (Biserica Îngropată), Baptisteriul, Capela Gospodev Dol, Biserica Sf. Teodor (Biserica Demolată) și Biserica Principală.

Proiectul “Green Tourism Products” (Green Tour Pro) ROBG291 este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională in cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 498 884.65 euro
Valoarea contribuției UE: 424 850.04 euro FEDR

Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Inițiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informațiile prezentate în site.
www.interregrobg.eu