Arbanasi

Detalii traseu

Locație: Bulgaria – Veliko Târnovo
Tip traseu: Drumeție
Dificultate: Avansați
Lungime traseu: 31.00km

Harta traseu

Obiective turistice

Strada Gurko

Este una dintre cele mai pitorești străzi din orașul vechi. Este numită în memoria generalului rus Iosif Vladimirovich Romeyko-Gurko. În timpul războiului ruso-turc (1877-1878) a eliberat orașul Târnovo la 7 iulie 1877 (o altă stradă din oraș este numită 7 iulie). Generalul Gurko este comemorat cu un bust în Parcul Marno Pol în centrul orașului. Anual, la acea dată, el este sărbătorit cu o gardă oficială de onoare de cadeți de la Universitatea Națională Militară a orașului, iar filiala locală a Societății Istorice Traditsiya (Tradiția) face o reconstituire a evenimentul.

Strada Charshia Samovodska

S-a dezvoltat ca un centru de afaceri în timpul Renașterii Bulgare. Există numeroase magazine de artizanat, care au păstrat o tradiție veche de meșteșugărit.

Monumentul Asenevci

Patru călăreți din bronz ce cântăresc câte 11 tone.

Fortăreța Tsarevets

Este o cetate medievală situată pe un deal cu același nume in Veliko Tarnovo. A servit drept capitală a celui de-al doilea imperiu bulgar și a fost cetatea de scaun multor regi bulgari. În momentul ăsta este o populară atracție turistică. Are trei intrări, intrarea principală este situată în partea estică a dealului. Complexul este situat în centru, înconjurat de un zid de piatră interior, două turnuri de luptă și două intrări – nord și sud. Se compune dintr-o sală a tronului, o biserică a castelului și camera regelui. Restaurarea cetății Tsarevets a început în 1930 și a fost finalizată în 1981 în cinstea împlinirii a 1300 de ani de la înființarea statului bulgar. În vârful dealului este un complex cu o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați. Catedrala Patriarhală a Sfintei Înălțări a lui Dumnezeu, construită pe baza unei catedrale creștine timpurii, a fost reconstruită în 1981 și pictată în 1985. Frescele din interior, pictate într-un stil modernist, mai degrabă decât în stilul frescelor tradiționale orthodoxe, ilustrează teme tradiționale orthodoxe precum și momentele glorioase și tragice ale celui de-al doilea imperiu bulgar.

Spectacolul audiovizual Sunet și Lumină (Sound and Light) este o atracție pusă în scenă seara, care utilizează trei lasere, lumini pestrițe, muzică dramatică și clopote bisericești pentru a povesti căderea orașului Târnovo către otomani, precum și alte momente cheie ale istoriei Bulgariei.

Podul Stambolov

Podul lui Stambolov din Veliko Tărnovo conectează partea centrală actuală a orașului cu Muntele Athos. Acesta oferă priveliști minunate ale orașului vechi din Veliko Tărnovo. Construcția instalației a început in 1892, în timp ce înălțimea sa este de 37 de metri.

Galeria de artă Boris Denev

 

 

Monumentul Mama Bulgaria

Monumentul este dedicat bulgarilor uciși în războiele ruso-turc, sârbo-bulgar, balcanice și primul război mondiale. Este o statuie a unei femei pe un piedestal mare. Femeia este Mama Bulgaria ce îngenunchează în memoria și aprecierea bulgarilor morți. În diferite părți ale piedestalului există statui ale soldaților bulgari din diferite războaie.

Muzeul Renașterea și Adunarea Constituantă

 

 

Arbanassi

Arbanassi este un oraș pitoresc care aparține de Veliko Tarnovo, situat pe un platou, la 4km de Veliko. Este cunoscut pentru bogata istorie și pentru un număr de monumente istorice, cum ar fi bisericile din secolele XVI și XVI și exemple de arhitectură națională bulgară, care l-au transformat într-o destinație turistică populară. În secolul al XVIII-lea, Arbanasi a fost donat în mod regulat de către conducătorii fanarioți din Țara Românească, iar un număr de nobilii valahi expulzați s-au stabilit temporar în sat, de ex. Nicolae Brâncoveanu, Ioan (Ianache) Văcărescu etc. În 1790, în Arbanași erau 17 nobili din Țara Românească cu familiile lor. Până în prezent, unele dintre casele din Arbanasi poartă numele foștilor proprietari valahi (Brâncoveanu, Cantacuzino, Filipescu).

Astăzi este în patrimoniul UNESCO și o atracție turistică deosebită cu localuri și alte structuri turistice, magazine de suveniruri etc.

Proiectul “Green Tourism Products” (Green Tour Pro) ROBG291 este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională in cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 498 884.65 euro
Valoarea contribuției UE: 424 850.04 euro FEDR

Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Inițiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informațiile prezentate în site.
www.interregrobg.eu