Locație: Bulgaria – Vidin
Tip traseu: Alergare
Dificultate: Începători
Lungime traseu: 3.40km
În apropierea orașului bulgăresc Belogradchik se găsește principala atracție turistică a zonei și una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din Bulgaria, Cetatea Belogradchik, veche cetate situată pe versanții de nord ai Munților Balcani. Este un monument cultural de importanță națională cu pereții cetății de peste 2 metri grosime și până la 12 m în înălțime. Cetatea are trei curți fortificate separate care sunt conectate între ele prin porți și o suprafață totală de 10.210 metri pătrați. Aceasta a fost reconstruită în ultimii ani pentru a deveni monument cultural.
Rocile Belogradchik reprezintă un grup de formațiuni ciudate de gresie și formațiuni conglomerate, situate pe versanții vestici ai Munților Balcani (Stara Planina), în apropierea orașului Belogradchik din nord-vestul Bulgariei. Stâncile variază în funcție de culoare, de la roșu în galben în primul rând; unele pietre ajung până la 200 m înălțime. Multe roci au forme fantastice și sunt asociate cu legende interesante. Ele poartă adesea nume de oameni sau de obiecte despre care se crede că le seamănă. Pietrele Belogradchik au fost declarate un monument natural de către guvernul bulgar și reprezintă o atracție turistică majoră în regiune. Ele sunt singurul habitat al plantei endemice bulgărești Hieracium belogradcense, care este pe cale de dispariție.
Pestera este situată în nord-vestul Bulgariei, aproape de satul Rabisha, la 25 km de orașul Belogradchik din provincia Vidin. Picturile murale preistorice din Magura se aseamănă foarte mult cu cele ale Grotta dei Cervi din Italia, care au o expresie excepțională și o profunzime artistică deosebită și sunt considerate cele mai semnificative opere de artă din epoca postpaleolitică europeană. În 1984, situl a fost indus în lista experimentală UNESCO a patrimoniului mondial.
Baba Vida este o cetate medievală din Vidin în nord-vestul Bulgariei și reperul principal al orașului. Este alcătuită din doi pereți cortina concentrici și aproximativ nouă turnuri din care trei sunt păstrate la înălțimea lor din perioada medievală, inclusiv corturile originale și se spune că este singurul castel medieval conservat integral în întreaga țară. Construcția fortificației a început în secolul al X-lea, în locul castelului roman antic Bononia. Clădirea lui Baba Vida este legată de o legendă, conform căreia un rege bulgar dunărean care a condus la Vidin avea trei fiice: Vida, Kula și Gamza. Înainte de moartea sa, el și-a împărțit tărâmul la cele trei. Vida, cea mai în vârstă, i-a fost dat Vidin și țările de la nord până la Carpați, Kula a fost distinsă cu Zaječar și Valea Timokului, iar Gamza trebuia să conducă țările spre vest până la Morava. Cu toate că Gamza și Kula s-au căsătorit cu bărbați nobili și războinici, Vida a rămas necăsătorită și a construit cetatea în orașul ei. Numele castelului înseamnă Bunica Vida.
Proiectul “Green Tourism Products” (Green Tour Pro) ROBG291 este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională in cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 498 884.65 euro
Valoarea contribuției UE: 424 850.04 euro FEDR
Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Inițiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informațiile prezentate în site.
www.interregrobg.eu