Locație: România – Constanța
Tip traseu: Alergare
Dificultate: Începători
Lungime traseu: 1.00km
Cunoscut pentru nămolul sapropelic și apa salină, care au efecte terapeutice deosebite pentru articulații.
Moscheea din Mangalia este cel mai vechi locaș de cult musulman din țară, atestat la 1575, și este înconjurată de cimitirul mohomedan cu morminte vechi de 300 de ani. Această moscheea deservește comunitatea musulmană turco-tătară din această zonă. Moscheea este monument istoric înregistrat cu numele Geamia Esmahan Sultan în lista monumentelor istorice din județul Constanța cu codul LMI CT-IIm- A-02901. În anul 2008 , prin bunăvoința unui om de afaceri, moscheea a fost băgătă în reparații capitale fiind recondiționată în totalitate.
În urma lucrărilor de modernizare ale orașului în anii 1950 au scos la iveală o mulțime de vestigii și artefacte care au dus la înființarea muzeului în anul 1959. Vestigiile găsite sunt din perioada neolitică, greacă, romană și romano-bizantină. Diversele vestigii prezente prin oraș, precum zidul de apărare al cetății Callatis, Necropola Romano-Bizantină și Mormântul princiar aparțin de acest muzeu. În interiorul muzeului turiștii pot vedea în multitudinea de exponate coloane, capiteluri, frize cu metope, vase ceramice, amfore, opaițe, statuete, vase din sticlă, stele funerare, inscripții, reprezentații ale unor zeități, podoabe și bijuterii, monede, ustensile și multe alte obiecte cu însemnătate istorică precum și momântul în care s-a găsit cel mai vechi document scris din țara noastră, mormântul cu papirus, datând din secolul al IV-lea Î. Hr.
Înființată în anul 1926 avea înițial cai pur sânge arabi aduși de la alte herghelii din țară, urmând ca în anii 30 și începutul anilor 40 să fie aduși noi armăsari pur sânge din Polonia. În prezent herghelia are 320 de pur sânge arabi, 8 ponei și dispune de un hipodrom .
Port destinat ambarcațiunilor de mici dimensiuni, până la 18 m lungime, este cel mai modern port turistic din România și din el se face plecări spre porturile apropiate de la Marea Neagra, cele românești Vama Veche, 2 Mai, Limanu, Venus, Neptun, Olimp, Costinești, Eforie Sud, Eforie Nord, Agigea, Constanța, Mamaia sau Midia sau din țările apropiate, Varna spre exemplu. Firme locale organizează plimbări pe mare.
Inițial era o pădure cu niște specii aparte de arbori stejari brumării pitici (Quercus robur) cuprinzând de asemenea cedri, chiparoși și adăpostea 4 familii cu un total de 14 suflete, un cătun de de pescari greci, de crescători de oi turci sau români și de grădinari bulgari care în timp au tăiat o bună parte din pădure și pe locul ei au apărut stațiunile de astăzi Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus și Saturn. În momentul ăsta este declarată rezervație forestieră și parc dendrologic având o suprafață de 1.2ha.
Proiectul “Green Tourism Products” (Green Tour Pro) ROBG291 este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională in cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 498 884.65 euro
Valoarea contribuției UE: 424 850.04 euro FEDR
Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene. Inițiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informațiile prezentate în site.
www.interregrobg.eu